ponedjeljak, 3. srpnja 2017.

Dječje punjene tikvice po bolonjski




Punjene tikvice, paprike i polpete -  kao jelo  u kojem može uživati  cijela porodica. Djeca, naime, kod punjenih paprika najčešće pročačkaju po mljevenom punjenju, dok im roditelji  onda pokazuju kako to meso obogatiti sa pire krumpirom... Odstranjuje se paprika a i tikvica... Proći će godine dok shvate svu zamamnost punjenih paprika, tradicionalnog jela naših krajeva u kojima odrasli uživaju, razmjenjujući sve moguće detalje recepata mame, bake, susjede ili šefova iz nekih starih restorana u kojima su punjene paprike oduvijek bile jelo dana. Svatko ima svoj i to u pravilu najbolji recept! Ovaj je recept nešto drukčiji - najprije, vrlo je delikatan, nježan u tolikoj mjeri da ga djeca vrlo rado jedu, zajedno sa tikvicom,  ali još uvijek je bogatstvom svih ukusa i sastojaka dovoljno privlačan za odrasle. Možda se mnogi priklone ovom načinu pripreme punjenih tikvica i paprika kao želji da se unese neko novo jelo  ali ovako pripremljeno jelo  je laganije, probavljivije je jer nema  one težine  bogatog zaprža kojeg mnogi ljudi još uvijek koriste kod pravljenja crvenog umaka od rajčica.  Ideja ovog jela potječe iz Bologne i znane kuharice Alessandre Spisi -  nešto je izmijenjeno i od punjenih tikvica postalo je krasno jelo miješanog punjenog povrća  kojem su i paprike dodale svoj znani, tipični ukus. Polpete mu dođu kao dodatak - svatko posegne još i za jednom od ovih loptica  kao najpopularnijeg  načina pripreme mesa na svijetu






Sastojci  6 osoba
700 g mljevene svinjetine (ili pola junetine, pola svinjetine)
1 kom jaje
100 -150 g mortadele ili dobre šunke (pršuta)
50 g mljevenog parmezana
1 - 2 kom bijele žemljice
2 dl mlijeka za namakanje žemljice
malo soli,papra, muškatnog oraščića
povrće
4 -5 kom tikvica
3 -4 kom paprika
1 l passate
3-4 dl mlijeka
50 g maslaca

Priprema
1.
U Bologni, koja je kontinentalni dio Italije u pravom smislu, ovakva punjenja rade se isključivo od svinjskog mesa. Možete uvijek probati mješavinu junećeg i svinjskog mesa u omjeru pola -pola, ali, priznajem, recept je rođen za svinjsko meso. Obavezan dodatak je 100 - 150 g mortadele koja se samelje zajedno s mesom (ili pak posebno, na multipraktiku). Ona daje snagu punjenju i cijelom jelu i također je tipična za ovu kuhinju. Ako želite, možete koristiti neku finu šunku - punjenje će biti delikatnije. (Osobno nikada ne kupujem ono što se nudi pod imenom pečena ili kuhana šunka, jer je za mene toliko umjetna da mi pokvari svako jelo). Pršut? Samo onaj još dosta svježi, nedimljeni, tzv. slatki pršut. U meso umiješajte jaje, namočenu i dobro ocijeđenu  žemljicu u mlijeku, parmezan, sol, papar i malo muškatnog oraščića za začinjanje (opet vrlo tipičan začin mljevenog mesa u Bologni ali i u Dalmaciji)





2.
Izaberite tikvice srednje veličine - prepolovte ih i pažljivo izdubite. Paprike - ne smiju biti suviše velike. Napunite tikvice i paprike - od ostatka mesa načinite polpete

3.
U originalnom receptu stoji da se u posudu stavi žlica svinjske masti i onda se preokrenu, odnosno popeku tikvice i paprike. Ja to izbjegavam jer mi se znalo desiti da ih okretanjem oštetim. Složite ih u neku posudu koja može ići u pećnicu  - kod mene je poseban pekač, ali bit će izvanredne u svakoj glinenoj posudi.
4.
Sada ih prelijte s dobrom pasatom (pirom od rajčica) kojoj dodajete mlijeko. Upravo je to bitan dio ovog recepta - mlijeko se na kraju uopće ne osjeća; ono daje baršunasti i kremasti izgled umaka. Dodavanje mlijeka je također tipično za umake u Bologni i obavezan je sastojak i umaka bolognese. Upravo ovaj detalj doprinosi da  i djeca vole ovo jelo i ma koliko vam bilo čudno - možete mi, nakon toliko recepata valjda vjerovati - umak je izvrstan! Možete na vrh dodati nekoliko "oraha" maslaca ili čak svinjske masti (koja je za djecu vrlo zdrava), budući da u cijelom jelu nema dodatne masnoće. Idealno je ako posuda ima poklopac - ako ne, dobro ćete zatvoriti najprije s papirom za pečenje i onda čvršće stegnuti s alu - folijom

5.
Pecite na 180 - 200, nekih 45 minuta. Nakon pola sata otvorite poklopac i prokontrolirajte - probajte umak, možda treba dodati soli. Sve zajedno protresite
6.
Servirajte prelivene umakom - najčešći prilog je pire krumpir ali odlično paše i dobar restani krumpir jer je umak blagog okusa

7.
Svatko uzima ono što više voli - djeca tikvice (provjereno), stariji paprike a - gotovo svi i po koju polpetu

Posluživanje
Ovo jelo odlično je i podgrijano - spada, inače, u seriju recepata namjenjenih mladim porodicama koju već godinama prikupljam. Ideja za takvom kuharicom počiva na potrebi da mlade obitelji  trebaju što više recepata za jela u kojima mogu svi uživati; da se izbjegne kuhanje više jela od kojih su neka za djecu, ostala za odrasle...

0 komentari:

Objavi komentar