četvrtak, 20. srpnja 2017.

Zapečene punjene tikvice







Sastojci
Umak:
300g mljevene junetine
1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
2-3 mrkve
3-4 žlice riže
malo listića celera
1-2 rajčice(ili pelati)
malo pirea od rajčica
po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika...
malo svježeg bosiljka i peršina
Ostalo:
2-4 tikvice
malo ulja
nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)
Preljev:
3 kom jaja
1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
1-1,5 dcl mlijeka
1 žlica brašna
ostaci tikvica (naribani)
malo soli i papra






Priprema
1.
Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso "razbije.Ovako izgleda na početku.

2.
Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari a meso potamni i počne "mirisati na čevapčiće i pljeskavice".

3.
Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti.

4.
Dodati sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada a ne na kraju.

5.
Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti.Zaliti s malo kipuće vode (obično pripremim vodu u kuhalu)pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi.Kuhati umak 20-30 minuta ili čak i manje.

6.
Svježi bosiljak i peršin nasjeckati.

7.
Dodati ih u gotovi umak i izmiješati.

8.
Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.

9.
Svaki komad izdubiti čajnom  žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.

10.
Ove ostatke koji ostanu naribati na krupni ribež.Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak. Ja nisam.

11.
Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.

12.
Izdubljene komadeskuhati u slanoj vodi 3-4 minute.Poredati u nauljenu tepsiju.

13.
Svaki komad napuniti mesnim umakom.

14.
Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira.

15.
Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.

16.
U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu.

17.
Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.

18.
Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.

19.
Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.

20.
Ovako izgleda presjek.

Posluživanje
Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem... Kako volite. Odlično i zasitno jelo.

0 komentari:

Objavi komentar