nedjelja, 27. kolovoza 2017.
NOVA JAFA TORTA BEZ PEČENJA
kolovoza 27, 2017
No comments
Sastojci:
Za koru:
300 gr mlevenog keksa
200 gr mlevenih oraha
100 gr šećera u prahu
100 gr maslaca ili margarina
2 dl soka od narandže
Za fil:
1 l mleka
3 kesice pudinga od vanile
3 kasike
gustina
200 gr šećera
200 gr maslaca ili margarina
2 kutije (250 gr) jafa keksa
300 gr malina
za dekoraciju šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura
Priprema:
Najpre skuvati fil:
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mleka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi.
Umutiti razmeksali margarin i dodavati kasiku po kasiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lepo ne sjedini.
Dok se puding hladi, pripremiti koru:
Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda nece biti potrebno svih 2 dl.
Slaganje torte:
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruca, masa se fino oblikuje) i formirai koru rukom ili kašikom.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo “zalepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale.
Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.
Raspored slaganja: kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag
Posluživanje
Ovo je recept moje prijateljice Branke, redovna torta za svaki njen rodjendan ili svečare, jedan od razloga zbog čega se radujem odlasku kod nje, pored lepog druženja ;)) Brzo i jednostavno se priprema a divnog je ukusa.
Tortu dobro rashladiti, lepše se seče kada odstoji više sati u frizideru.
* umesto malina, mogu se staviti banane isečene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.
www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar