utorak, 26. rujna 2017.

TURSKO TRADICIONALNO PECIVO KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI NA PRVI ZALOGAJ




Sastojci
Za kvas:
3 1/4 zlicice suvi kvasac
prstohvat secer
1/4 solja mlaka voda
Za testo:
4 solje brasno
1 1/4 zlicica so
1 solja mlaka voda
Za glaziranje:
1/2 solja tamni med
1/2 solja voda
Za posipanje:
2-3 solje susam






Priprema
1.
Pomesajte sastojke za kvas, nek otstoje oko 10 min.
2.
Umesite cvrsto testo od kvasa i ostalih sastojaka za testo, mesite rukama 15 min. ili u mikseru 10 min. Ostavite na toplom 2 casa, u nauljenoj posudi pokriveno transparentnom folijom.
3.
Kratko premesite, podelite na 8 dela, formirajte kompaktne loptice koje ostavite 30 min. pokrivene vlaznom kuhinjskom krpom.
4.
Svaku lopticu podelite na dva dela, svaki formirajte u konopac duzine oko 30 cm, uvrnite ih jedan oko drugog i spojite krajeve da dobijete simit. Na plehu sa papirom za pecenje ostavite da nadodju 1 cas.
5.
U jednoj posudi rastvorite med i vodu. U drugoj plitkoj posudi sipajte deo susama.
6.
Svaki simit umocite u med, pa u susam i obilato pospite susamom da se nahvate sa svih strana. Ponovo poredjajte u pleh sa papirom i ostavite 30 min. (Nemojte odjednom raditi sa celom kolicinom susama jer se ovlazi pa se ne lepi za simite)
7.

  30 min prije pecenja rernu ugrijte na 250 C. Na dnu stavite posudu sa 2-3 solje vrele vode.
8.
Lagano rukama dajte simitima lepu formu, ostavite da se dignu jos 15 min.
9.
Pecite 15-20 min. da budu res.
10.
Najbolji su tek izvadjeni iz pecnice.

coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar