petak, 6. listopada 2017.
Da se ove zime NI NE ZAKAŠLJETE: Naš nutricionista otkriva 3 ukusna recepta za DIZANJE IMUNITETA
listopada 06, 2017
No comments
Sezona prehlada uveliko nam se bliži. Sigurno u okolini već imate nekog ko je počeo da kašljuca, iako su prave epidemije gripa obično rezervisane za februar. A ako sada krenete sa dizanjem imuniteta, ove zime nećete se ni zakašljati.
Tri recepta za dizanje imuniteta
Kako biste podigli imuni sistem, važno je da polako krenete sa pojačanim unosom hrane koja sadrži dosta vitamina C, E, cinka i beta karotena, objašnjava za "Ženu" nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Hrana bogata vitaminom C je, pored citrusa, i brokoli, ali i crvena paprika. Vitamin E naći ćete u semenkama suncokreta, bademu, spanaću i kikirikiju. Bogati cinkom su crveno meso ali i susam, semenke bundeve i mahunarke. I na kraju, beta karoten ćete, osim kroz šargarepu, uneti i kroz bundevu, spanać, kelj, cveklu i suve kajsije.
Pored ovih namirnica, sjajno bi bilo povećati unos zelenog čaja, belog luka, kurkume i đumbira, pa sve to obogatiti i propolisom za dodatno jačanje imuniteta. I naravno, naglašava Jovana, ne zaboravite da je za dobar imunitet neophodno i dovoljno sna, fizička aktivnost i što manja izloženost stresu.
Uz sve preporuke, Jovana je sa nama podelila i tri recepta za ukusne šejkove čiji sastojci jačaju imunutet:
SMUTI OD VOĆA I POVRĆA
Ukusno i zdravo
UKUSNO I ZDRAVO FOTO: PROFIMEDIA
(Za žene je dovoljna pola navedene količine iz recepta)
SASTOJCI:
1 šolja zamrznutih borovnica
1 šolja zamrznutih jagoda
2 šolje mladog spanaća
2 kašike meda
1 šolja vode
3-4 supene kašike badema
1 kašika mlevenog lanenog semena
mali komad đumbira, oljušten i iseckan (opciono)
¼ šolje ovsenih pahuljica
Stavite sve sastojke u blender, kada se sjedine uzivajte u bogatstvu ukusa!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar