Sastojci:
Tijesto:
- 500g brašna/glatko bijelo
- 300ml mlijeka
- 1žlica šećera
- 1 bjelanjak
- 70g maslaca
- 1 instant kvasac/20g svježeg
- malo soli
- 120g maslaca
- 100g sećera u prahu
- 1,5žličica cimeta /više manje po ukusu
- 100g mljevenih oraha ili onog što volite
- Žumanjak
- 1žliica ulja
Otopite maslac. Zagrijte mlijeko. Prosijte brasno u zdjelu za mijesenje. Posolite brasno i izmijesajte ga ,dodajte sve ostale suhe sastojke (secer i instant kvasac) *Ako koristite svjezi kvasac njega aktivirajte prije u zdjelici sa malo brasna,secera i mlijeka kad zapjeni dodajte u suhe sastojke .*
Dodajte otopljenoi maslac,bjelanjak a potom dovoljno mlijeka da napravite glatko tijesto .Mijesajte ga par minuta da bude fino i razradeno . Pokrijte ga ,odlozite na toplom da se dize dok ne uveca svoj volumen. U zdjelicu pomijesajte maslac,cimet i secer u prahu. Podijelite na pola.Podijelite tijesto na pola. Razvaljajte svaku polovicu na debljinu od 0,5 cm,znaci tanko. Premazite ih smjesom od maslaca ,fino da su svi djelovi namazani. Tijesto mozezete posuti s mljevenim orasima ,bajamima,makom ,pistacijom i sl. Ja sam radila s orasima i bili su mi odlicni,s bajamama treba nmalo pocvecati kolicinu maslaca jer su suhlji. Pospite tijesto onim sto ste odabrali . Rukama pritiskajte da se mljeveni orasi zaljepe za tijesto. Zarolajte tijesto. Narezite ga na trokute.
Svaki trokut pritisnite donjim dijelom drvene zlice. U zdjelici pomijesajte zumnjak i zlicu ulja u smjesu. Kistom premazite trokutice . Pokrijte ih krpom i ostavite 15 min. na toplom. Pecite u zagrijanoj pecnici na 180C,dok ne dobiju lijepu boju.
0 komentari:
Objavi komentar