Sastojci:
- krompiri srednje velicine
- svinjska ili guscija mast ili maslo
- malo krupne morske soli
- malo maslinovog ulja
- 1-2 zlice octa
- zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
- malo papra
- malo cesnjaka po zelji
- malo maslaca
1.Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi. Koristiti iskljucivo mast, najbolje svinjsku ili gusciju !
2.Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
3.Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja.
Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
4.Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira.
5.Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
6.Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.
Posluživanje:
Gospodin Oliver kaze da nikako nebi trebali izostavit ocat, jer da bas on daje “ono nesto” i iskljucivo mast koristit. Kako god, ovako pecen i hrskav i mirisan nas je odusevio.
0 komentari:
Objavi komentar