ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

HLJEB KOJI JE ZALUDIO BALKAN – NIJEDNA PEKARA NE MOŽE NAPRAVITI NITI SLIČAN, SPECIJALAN RECEPT KOJI MORATE PROBATI !!



Sastojci:
  • 1 salica=250 ml
  • 1 salica + 1.5 salica bijelog brasna
  • 1 zlicica soli
  • 1 vrecica (8g) suhog kvasca

  • 1/2 zlice secera
  • 1 salica tople vode
  • malo kukuruznog brasna za posipati pleh
Premaz:
  • 1 bjelanjak
  • 1 zlicica vode
Priprema:

1.U vecoj posudi izmijesajte 1 salicu brasna, sol, kvasac i secer. Izmijesajte i dodajte toplu vodu. Mikserom (s nastavcima za tijesto) mijesajte par minuta.
2.Pomalo dodavajte preostalo brasno (otprilike 1.5 salica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne ljepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta. Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom. Stavite posudu u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruci.

3.Premjesite. Na pobrasnjenoj povrsini oklagijom razvaljajte tijesto u pravokutnik velicine otprilike 30×38 cm. Zarolajte i pritisnite krajeve. Oblozite pleh papirom za pecenje, lagano ga namastite i pospite kukuruznim brasnom. Prebacite tijesto na pleh, zarezite nozem na par mjesta preko struce i premazite bjelanjkom pomijesanim sa malo vode.
4.Pokrijte krpom i ponovo stavite u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta. Pecite na 190C 40-45 min (kod mene se ispeklo nakon 35 min.) Vruci kruh zamotajte u vlaznu cistu krpu dok ne omeksa.

0 komentari:

Objavi komentar