Sastojci:
- 1 salica=250 ml
- 1 salica + 1.5 salica bijelog brasna
- 1 zlicica soli
- 1 vrecica (8g) suhog kvasca
- 1/2 zlice secera
- 1 salica tople vode
- malo kukuruznog brasna za posipati pleh
- 1 bjelanjak
- 1 zlicica vode
1.U vecoj posudi izmijesajte 1 salicu brasna, sol, kvasac i secer. Izmijesajte i dodajte toplu vodu. Mikserom (s nastavcima za tijesto) mijesajte par minuta.
2.Pomalo dodavajte preostalo brasno (otprilike 1.5 salica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne ljepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta. Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom. Stavite posudu u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruci.
4.Pokrijte krpom i ponovo stavite u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta. Pecite na 190C 40-45 min (kod mene se ispeklo nakon 35 min.) Vruci kruh zamotajte u vlaznu cistu krpu dok ne omeksa.
0 komentari:
Objavi komentar